Agraria

Clujenii au avut parte saptamana trecuta de un eveniment foarte foarte interesant pentru iubitorii de agricultura si in special pentru cei care sunt pasionati de masinariile agricole. Unii dintre voi poate ca aveti la cunostiinta ceea ce s-a petrecut acolo, insa pentru cei care nu stiu numele acestui mare eveniment este AGRARIA- Targul International de Agricultura, Industrie Alimentara si Ambalaje. Targul a devenit o traditie pentru zona Transilvaniei anul acesta avand loc in  perioada 2-6 mai. 

Ajunsi in zona Expo Transilvania unde si-a avut locatia targul, am constatat cu surprindere colosii de masini care ne asteptau sa le facem poze. Odata intrati in incinta targului ne-am lasat impresionati de maretia masinariilor agricole care straluceau in soarele arzator facandu-ne in ciuda ca nu le putem conduce si noi macar odata. 

Am putut vedea, in materie de utilaje agricole, ultimele trend-uri de tractoare, semanatori, combine, pluguri, masini de recoltare a porumbului pentru siloz,  coase mecanice, grape, prasitoare, remorci, freze de pamant. Nu au lipsit insa nici instalatiile zootehnice cum ar fi agregatele mobile de muls, instalatiile de producere a biogazului, instalatiile de uscare si depozitare a cerealelor, presele pentru baloti, erbicidatoarele, vermorelele, sistemele de irigare, aspersoarele. 

Dupa ce am terminat de admirat toate aceste minunatii tehnologice am ajuns in sectorul cu animale unde am putut vedea vaci din rase precum Bruna de Maramures, Baltata Romaneasca, Blatata Fleckvieh; porci din rasa mangalita si bazna, oi din rasele Turcana, Texel, Hampshire, Carabasa, Dorper, Merinos de Cluj, Merinos Transilvanean; bivoli; iepuri; gaini si cai.

Din domeniul alimentar am descoperit o gama variata de mezeluri si branzeturi, am simtit mirosul imbatator de palinca si dulceata produselor pe baza de miere de albine.

Pe langa toate acestea nu au lipsit  obiecte artizanale, confectionate manual. Pentru mine a fost o experienta frumoasa si abia astept editia viitoare.

Autor: Paula Groza                                                                                                    08.05.2012