Avand in vedere faptul ca se apropie Sfintele Sarbatori de Paste, traditiile si obiceiurile specifice acestora nu trebuie doar mentionate ci si respectate. In aceasta perioada gospodinele incep procesul incondeierii oualor. Este vorba de o arta, o arta a incondeierii care a aparut inca din perioada precrestina fiind foarte bine reprezentata pe teritoriul tarii noastre in special in zona Bucovinei.
Joia Mare, joia de dinaintea Pastelui este ziua in care ouale de prin gospodarii primesc o noua semnificatie, o noua infatisare. Până la aparitia vopselelor sintetice, la încondeierea oualor se foloseau vopsele obtinute din diferite plante: frunze de mar, roiba, maces (rosu), frunze de nuc, floarea soarelui (verde), coaja de ceapa, lemnul cainelui, malin (galben), viorele (albastru), coaja de nuca, arin (negru).
Cu toate acestea din punct de vedere teologic, culoarea rosie, ca simbol al sangelui Mantuitorului, accentuează cel mai bine sarbatoarea pascala. Obiceiul are la baza legenda potrivit careia Maria Magdalena s-a apropiat de crucea pe care era rastignit Iisus Hristos, avand un cos cu merinde, iar sangele Domnului a colorat astfel ouale din cos. Oul simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, un invelis care ascunde viata la interior si care e deschis cand ouale sunt ciocnite.
Aceasta traditie s-a dezvoltat ca mestesug astfel ca artistii populari realizeaza adevarate capodopere, oua incondeiate cu migala, creativitate reprezentand doesebite motive populare.
Irimescu Nicoleta este acea persoana iubitoare de traditii, de tot ceea ce e romanesc, autentic si frumos. La cei 42 de ani, casatorita, fericita mamica a doua fetite, are o vasta experienta in incondeiatul oualor, metoda cu ceara: “Incondeiez de la varsta de 7 ani. Fata de celelalte zone din Bucovina, in zona noastra (Dealu Floreni) modelele sunt relative simple, realizate cu linii groase si doar rosu cu desen alb. Aceste modele se pastreaza inca din vechime, readucandu-se la viata an de an cu ocazia sarbatorilor pascale.”
Nicoleta isi aduce aminte de copilaria sa, de Joia Mare ziua in fiecare casa a satului se incondeiau ouale. Cele in “feluri” (pictate,colorate) erau facute doar de anumite femei din sat care pastrau cu sfintenie secretul prepararii culorilor. Astfel pe masa de Paste erau trei tipuri de oua: ouale rosii, cele “impistrite” (alb cu rosu) si cele in “feluri”.
Pasiunea pentru incondeiere a inceput sa creasca in momentul in care la varsta de 24 de ani, Nicoleta a intrat in randul acelor femei alese din sat “Dupa multe insistente, o batranica din satul nostru mi-a spus marele secret si astfel m-a initiat in arta incondeierii oualor in feluri. Se folosesc doar 5 culori: violet pentru liniatura si rareori la flori marunte, galben pentru fond, rosu pentru flori, albastru pentru flori si hasurare si verde pentru frunze.
Semnificatia modelelor, a liniilor, braielor, culorilor s-a pierdut de-a lungul timpului. Nimeni nu mi-a explicat de ce se facea asa, doar ca asa trebuie. Mi-a placut si am vrut sa le pastrez asa. Mult mai tarziu am invatat sa le realizez pe cele picurate! Este o metoda foarte veche, de dinainte de a se inventa chisita (acel instrument cu care se aplica ceara pe ou). Se realizeaza cu ajutorul unei lumanari de ceara curate.
Incondeierea nu este o meserie, e un hobby in care pun mult suflet si rabdare. Nu am adaugat nimic eu, este o ambitie a mea sa pastrez doar ce-am gasit si sa dau mai departe exact asa cum am invatat.”
Prin acest hobby Nicoleta reuseste sa duca mai departe traditiile noastre romanesti, sa ne incante privirile, “sa scrie pe oua Sarbatoarea Pastelui”.
Echipa Agricultura Romaneasca multumeste tuturor artistilor care incondeiaza oua pentru rabdarea, creativitatea si dedicatia de care dau dovada!
Sarbatori fericite!