Bolile vitei de vie Partea 2 - Bacterioze

 Bacterioze

1. Cancerul bacterian - Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens

Prima cercetare care ademonstrat că o bacterie dă cancerul a fost cea a lui F.Cavara în 1885. Viţa de vie este cultura cea mai afectată de cancer, aproape în toate ţările cultivatoare.


Simptome. La viţa de vie spre deosebire de pomii fructiferi, există două feluri de simptome, ambele pe părţile aeriene ale plantei, rar pe cele subterane. Plantele din şcoala de viţă, formează tumori atât pe partea aeriană, în locurile unde au fost extirpaţi ochii sau la punctul de altoire, cât şi subteran la nodul bazal.

La plantele pe rod, se dezvoltă tumori pe tulpina butucului şi ariceală (o aglomerare de gale mici - tumorete) pe cordoane şi coarde.Majoritatea ţesuturilor tumorale putrezesc la sfârşitul fiecărui an, iar în anul următor apar altele noi.. De regulă, aceste porţiuni moarte se taie şi ca urmare,butucul apare sărăcit de formaţiuni fructifere, iar producţia scade (fig.188).

Prevenire şi combatere. Măsurile ce se impun sunt în general aceleaşi ca în cazul cancerului de la pomi. În privinţa combaterii biologice, până nu demult, nu exista un biopreparat pentru prevenirea cancerului la viţa de vie, tulpina K 84 nefiind recomandată pentru viţă. N. Zinca de la Staţiunea Viticolă din Drăgăşani, a obţinut în 1971 rezultate bune în prevenirea cancerului, prin tratarea viţelor înainte de stratificare sau plantare cu o cultură de Agrobacterium radiobacter nepatogenă, brevetând un preparat denumit Biozin. La Institutul de Cercetări pentru Protecţia Plantelor se lucrează la elaborarea unui nou biopreparat destinat prevenirii cancerului la viţa de vie.

Soiurile sensibile la cancer, cât şi la îngheţ sunt: Afuz Ali, Italia, Muscat Hamburg, Merlot, Regina viilor, Cardinal, Perlă de Csaba, Cabernet Sauvignon. Mai rezistente sunt soiurile: Pinot gris, Fetească regală, Coarnă neagră şi Riesling italian .

Se recomandă selectarea atentă a plantelor mamă, bacteria transmiţându-se prin altoii infectaţi. Măsuri deosebite se vor lua în timpul altoitului, prin dezinfectarea altoilor şi portaltoilor, prin scufundare timp de 15-20 minute într-o soluţie de Captan 0,2 % sau sulfat de cupru 1 %, cât şi dezinfectarea uneltelor.În pepiniera viticolă se va respecta un asolament de 3-4 ani, timp în care solul se va cultiva cu cereale. La scoaterea viţelor altoite din biloane, vor fi distruse prin ardere toate plantele bolnave. Viţele bolnave din plantaţiile tinere vor fi scoase şi distruse prin ardere. Locul va fi dezinfectat cu o soluţie de formol 2 % (5-6 l la fiecare groapă). În plantaţiile mai bătrâne, vor fi tăiate şi arse toate corzile cu tumori, iar locul de secţionare se va dezinfecta şi apoi proteja cu o pastă de lanolină şi ulei de parafină (N. Zinca, 1969). Plantele curăţate de tumori, în primăvară vor fi stropite prin îmbăiere cu soluţie de sulfat de cupru 2-3 %, înainte de a porni în vegetaţie.

 

Autor: Robert Popescu