Ce este vinul natural

           Chiar daca sunt nou in breasla vinificatorilor, mereu am vrut sa lamuresc anumite lucruri privitoare la vinurile albe. M-am intalnit de multe ori cu situatia in care multi consumatori se vaita ca nu mai gasesc pe piata vinuri naturale. Ce inseamna pentru ei vinuri naturale? Nu contin bioxid de sulf, nu contin stabilizatori, nu li s-au facut operatii de conditionare? Ei bine voi incerca, pe cat posibil, sa lamuresc consumatorii cum sa recunoasca un vin bun, un vin natural.
            Dupa cum stiti, vinurile se impart in doua mari categorii: vinuri albe si vinuri rosii. Acestea se deosebesc nu doar prin culoare si natura materiei prime din care au fost obtinuti, cat si prin tehnologia de obtinere. Intr-un articol viitor voi explica mai amanuntit fiecare tehnologie de obtinere. Vinurile albe se impart iar in doua mari clase: vinuri reductive si vinuri oxidative. Vinurile reductive se recunosc dupa culoarea galben-verzui, galben-pai, galben sau galben-portocaliu si buchetul floral foarte bine evidentiat. Aceasta clasa, in ultimii douazeci de ani a acaparat intreaga piata a vinurilor, atat din Romania, cat si din lume. Vinurile oxidative sunt vinuri cu o piata mai mica, ele fiind produse de foarte putine crame. Acestea se recunosc printr-o culoare galben usor maronie si buchetul floral, cu o usoara aroma de oxidat. Trebuie avut grija ca un vin alb cu o nuanta maronie accentuat nu mai e un vin oxidativ ci este un vin bolnav. In Romania se mai produc astfel de vinuri in gospodariilor podgorenilor. Tehnologia de obtinere nu este una tocmai usoara, deoarece oricand se poate trece in extrema cealalta.
Un prim element ce da de gandit unui consumator daca un vin de pe raft este sau nu natural este inscriptia de pe eticheta "Contine sulfiti". Ei bine, stimati consumatori, prezenta bioxidului de sulf in vin este una normala, fireasca si obligatorie, daca vreti sa beti un vin bun. Bioxidul de sulf administrat in doze optime ofera protectie vinului si nici nu dauneaza organismului. Un mililitru de bioxid la un litru de vin poate rezolva un milion de problema, avantaj pe care nici un alt produs oenologic nu il ofera. Probleme trebuie sa v a ridice o butelie de sticla pe care scrie "Nu contine sulfiti". In acest caz, probabilitatea de a contine o lista intreaga de aditivi in vederea stabilizarii este una foarte mare, crescand si riscul de imbolnavire al consumatorului.
           Trebuie sa mentionez ca mai exista inca o categorie de vin, unii numesc vin eco sau vin bio, in gluma, dar eu o numesc "vinul lenesului". Acest vin este obtinut din hibrizi direct producatori. Aceste soiuri de vita de vie sunt cultivate in gospodarii, iar vinul obtinut este consumat doar in gospodarie, comercializarea lui sau a strugurilor fiind interzisa. Spun ca este "vinul lenesului" pentru ca intretinerea plantatiei nu presupune o munca asidua, iar tehnologia de obtinere a vinului nu este una speciala. Totodata, vinul obtinut poate sta pe drojdie pana in toamna urmatoare cand se obtine vinul nou, lucru considereat de neconceput in vinificatia clasica.
            Sfatuiesc toti cititorii ca in momentul in care toarna vin in pahar, sa-l analizeze vizual, sa-l miroasa sa-l guste un pic, iar la fiecare analiza sa retina fiecare detaliu observat asupra vinului. Trebuie sa stiti ca vinul este viu, el vorbeste cu omul. El ne spune unde a fost produs strugurele, daca strugurele a fost sanatos, ne spune starea de spirit a oenologului care l-a facut, ne spune nivelul de igiena din crama in care a fost produs.
             In articolele viitoare va voi impartasi secretele oenologiei, ale obtinerii unui vin bun si de calitate.
         Cu stima si respect,
                                 Aurelian Lupu

28.08.2011