Ce facem dupa achizitionarea unui puiet de pom fructifer?
Salutare! Tot mai des oamenii achizitioneaza din comert pomi fructiferi pentru amenajarea propriilor gradini sau pur si simplu pentru consum propriu,acasa. Multi dintre acestia nu stiu care sunt etapele procesului de plantare,formare a coroanei,protectie,pana la fructificare. Ei bine astazi va voi prezenta un material care sper ca o sa va usureze munca.
-etapa 1= cand achizitionati un puiet de pom fructifer asigurati-va ca acesta este veritabil in primul rand si altoit.Exista foarte multe metode de inselare a ochiului neprofesionist in ceea ce priveste altoirea si e pacat ca dupa 3,4,ani de munca sa descoperiti ca de fapt ati cumparat un port-altoi care nu va fructifica asa cum va doriti.In al 2-lea rand asigurativa ca soiul este acela dorit...ei bine aici e mai complicat deoarece aveti foarte putine metode de control acestea fiind culoare scoartei,forma,forma mugurilor,culoarea acestora.Dar sa speram ca o sa alegeti comercianti seriosi si veti achizitiona si soiul dorit bineinteles etichetat conform legilor in vigoare eticheta trebuie neaparat sa contina specia si soiul,unitatea unde s-a efectuat producerea de puieti,data,numarul de inregistrare.
etapa 2= aveti puietul acum este necesar sa sapati o groapa de preferat dimensiunile acesteia sa fie 50/50/50,alegeti un sol fertil,dupa aceea urmeaza operatia de fasonare a radacinilor.Fasonarea nu e altceva decat tunderea radacinilor care peste iarna si-au pierdut din viabilitate,si e nevoie de eliminarea acestora,si bineinteles stimularea aparitiei unor radacini tinere.Operatia se efectueaza cu ajutorul unui foarfece dar taierile sa nu fie prea severe.Dupa fasonare scaldati zona radiculara intr-un vas cu mulci(mulci=balega de vite+lut+apa) dupa care introduceti puietul in groapa proaspat sapata.adaugati jumatate din pamantul scos la sapare dupa care aplicati un ingrasamant organic de preferat mranita,apoi adaugati si restul de pamant la suprafata solului,tasati bine de preferat dupa fiecare 3 aplicari de pamant si apoi verificati calitatea tragand nu foarte tare de pom ,iar daca cesta nu va iesi din groapa plantarea e corecta.aplicati 15 litri de apa.Daca plantarea o efectuati toamna de preferat sa faceti un musuroi,stil bilon pentru protejarea nodului de altoire.De asemenea daca plantarea are loc in toamna,puteti sa instalati un sistem de protectie pentru puieti,anti-inghet dar de cele mai multe ori acesta nu este necesar deoarece pomul va rezista,exista posibilitatea ca o parte din muguri slab dezvoltati sa cedeze,dar cum am mentionat sistemul de protectie il veti instala doar daca locuiti in zone cu ierni geroase si vreti sa scapati de aceasta grija.
etapa 3= in primavara anului viitor veti observa pornirea in vegetatie a lastarilor(ramuri tinere) ei bine la baza pomului sub nodul de altoire vor aparea un numar foarte mare de lastari care trebuie indepartati deoarece sunt nefolositori,acestia consumand hrana lastarilor folositori aflati in partea superioara a pomului. Dupa indepartarea acestora,in fuctie de cat de inalt vreti sa fie trunchiul pomului veti efectua o taiere de preferat intre 60-70 cm de la sol,practic veti taia varful puietului,dar atentie aceasta o veti face fie inainte de umflarea mugurilor la sfarsitul lunii FEB. fie dupa pornirea in vegetatie a mugurilor in luna MAI. dar neaparat trebuie evitat pericolul de inghet.
etapa 4= in general in primul an dupa plantare lucrarile sunt relativ putine puteti sa suprimati cresterea abundenta a lastarilor prin ciupire a varfurilor erbacee.In anul al 2-lea an deja pe pom veti intalni lastari dezvoltati si trebuie sa interveniti cu taieri pentru formarea coroanei.In general in plantatiile casnice nu se efectueaza formari de coroane,acestea fiind folosite in plantatii industriale.Ceea ce trebuie sa urmariti este eliminarea lastarilor care nu produc fructe,prin taieri,formarea unei coroane care sa permita patrunderea razelor solare,nu de fiecare data ce-i mult este si bun.Pomul trebuie aerisit an de an,toaletat,si de asemenea formarea etajelor anuale ale coroanei.Un etaj este format din 2 sarpante(ramuri principale de dimensiuni mari in lungime si grosime) pe care se vor insera sarpante si ramurile de rod care vor face fructe.In procesul de formare a coroanelor,la taieri estee esential sa urmariti sensul de crestere al mugurilor si sa lasati sa porneasca in vegetatie mugurii ce vor forma lastari in directia prielnica dvs.
In curand voi veni cu materiale foto si video.
In materie de protectie,prevenire si combatere de boli si daunatori exista o lista lunga de aceea o sa astept solicitari din partea dvs. materiale foto,si atunci va voi putea oferi un ajutor strict in functie de necesitate.
Autor: Robert Popescu