Ce stim de fapt despre vinuri?
Vinurile se clasifică după:
-culoare, (la vinul alb, fermentația mustului are loc separat de pielițe și semințe, cu unele excepții, la cele roșii și în mai mică măsură la cele rosé, se practică macerația peliculară),
-conținut în alcool (vinul are între 8,5-15% alcool) ,
-conținut în zahăr (vin sec, vin demisec, vin demidulce, vin dulce),
-efervescentă (se realizează adăugând (înainte de îmbuteliere) licoare de tiraj- zahăr și levuri selecționate (la Champagne, vin spumant), sau bioxid de carbon (la vin spumos).
Tipuri de vinuri
Vinuri din struguri albi superioare(Chardonnay, Furmint, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer sau Traminer roz).
Vinuri din struguri albi de consum curent (Aligoté, Neuburger, Rkațiteli, Saint Emilion).
Vinuri din struguri roșii superioare(Cabernet Sauvignon, Gamay, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Pinot Meunier, Nebbiolo, Sangiovese, Syrah sau Shiraz, Tempranillo, Zinfandel).
Vinuri din struguri roșii de consum curent(Alicante Bouschet, Oporto, Burgund Mare).
Vinul pelin este condimentat cu pelin.
Vermutul se obține prin întreruperea fermentației cu spirt de vin, de cereale sau de cartofi.
Din vestitul strugure „Nebbiolo” care crește doar într-o zonă mică în Italia se fac vinurile Barolo și Barbaresco, care se numără printre vinurile cu cel mai bun potențial de învechire.
Cele mai importante tipuri de vinuri de la noi sunt: Muscat-Ottonel, Pinot alb, Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă, Tămâioasă Româneasca.
Vinuri românești
Spațiul geografic românesc a fost în mod tradițional cel mai mare producător de vinuri din Europa, după cele 3 mari puteri viticole: Franța, Italia și Spania.
În acestă regiune s-au dezvoltat soiuri locale de viță de vie pentru vinuri dintre care amintim:
-Vinuri albe: Creață de Banat; Crâmpoșie, Fetească Albă; Fetească Regală; Frâncușă; Galbenă de Odobești; Grasă de Cotnari; Iordana de Târnave; Majarcă Albă; Mustoasă de Măderat; Plăvaie;Șarbă; Tămâioasă Românească; Zghihară.
-Vinuri roșii: Băbească Neagră; Busuioacă de Bohotin; Fetească Neagră; Negru de Drăgășani.