Dezinfectia halelor de animale

 Rolul de baza al dezinfectiei este unul economic si anume reducerea consumurilor de medicamente si vaccinuri la seriile noi de animale introduse in hale dupa efectuarea acesteia.

Etapele dezinfectiei:

1. Fixarea parazitilor: se administreaza in hala dupa depopulare un insecticid, gen Super Killer, care are rolul de a distruge ectoparazitii aparuti in hala in timpul vietii animalelor.

2. Curatenia mecanica: se evacueaza gunoiul de grajd la platformele de gunoi, apoi se face spalarea tuturor suprafetelor cu pompe de apa cu mare presiune. In apa de spalare se foloseste un detergent, gen Degres, care produce o spuma activa si care se lasa jumatate de ora in contact cu materia organica, dupa care suprafetele se clatesc cu apa. In apa de spalare se poate folosi cu rezultate bune un produs de gen Deovet sau Deosept, care au efect triplu: dezinfectant, detergent precum si dezodorizant. Acestea fac "minuni" cu mirosurile degajate de exemplu in statiile de incubatie, dar nu numai. Se face spalarea cu presiune de 200-300 de atm.pentru a indeparta toate resturile organice: fecale, furaje, asternut etc.

3. Dezinfectia propriu zisa: se realizeaza cu dezinfectanti din diverse grupe, in concentratiile si in cantitatile necesare de solutie dezinfectanta pe m.p. recomandate de producator. Recomand folosirea Aldezinului - dezinfectant pe baza de glutaraldehida - in tot timpul anului, inclusiv in sezonul rece cand glutaraldehida ramane activa - cu conditia ca solutia dezinfectanta sa ramana in faza lichida (se adauga de ex. clorura de sodiu). Acest produs nu se inactiveaza nici la frig si nici in prezenta materiei organice ramasa din eroare in hala. Pe timpul verii se poate folosi cu succes si Forsept-ul - un dezinfectant pe baza de formaldehida care precipita la temperaturi sub 10-15 grade -. Aceasta dezinfectie se realizeaza in 1 sau 2 etape, astfel: in halele de porcine, de ex., unde nu se foloseste asternut, se foloseste doar prima etapa iar in halele de pasari unde este necesar asternutul, dupa introducerea acestuia se foloseste si etapa a 2-a, astfel:

   a. Dezinfectia halei cu masinile de dezinfectie de inalta presiune

   b. Dezinfectia prin Nebulizare (ceata rece), sau termonebulizare (ceata calda) care se realizeaza cu aparate specifice.

Concomitent cu dezinfectia halei, se va face si dezinfectia instalatiei de apa cu dezinfectanti specifici, de genul Germostop L, dezinfectant pe faza de digluconat de clorhexidina, inclusiv a bazinului de stocare a apei din ferma, care se va goli in prealabil, se va curata mecanic, apoi se va dezinfecta ca si halele intr-o singura etapa lichida. Se vor spala si dezinfecta, deasemenea buncarii de furaje, utilajele auto, toate spatiile dintre hale, filtrul sanitar, echipamentele de protectie ale tuturor angajatilor, filtrele auto, cele de picior, cele de maini.

4. Finalizarea: se vor clati obligatoriu dupa dezinfectie toate hranitoarele, buncarii de la hale, toata instalatia de adapare. Se vor aerisi halele, se vor varui dupa caz, in interior si/sau in exterior cu var in care se poate adauga insecticid, gen Super Killer.

 

 

                                                                                                         Autor: Doctor Marian Anghel