Exporturile de vin sunt in creștere

 

Exporturile de vin au crescut cu peste 20 de procente în primele trei trimestre în anul 2016. România a exportat în primele nouă luni ale anului trecut peste 9 mii de tone de vinuri din struguri proaspeți. Comparativ cu perioada similară din 2015, exporturile au crescut cu 22%.

În perioada ianuarie-septembrie, încasarile au totalizat puțin peste 15 milioane de euro, fiind cu 35% mai mari față de sumele obținute în aceeași perioadă din 2015.


De cealaltă parte, importurile de vin au depașit în perioada menționată, de 3,5 ori exporturile, totalizând 35.358,1 tone, fiind în creștere și față de cantitățile provenite de pe pietele externe în aceeași perioadă din 2015.

 

Țara noastră are o tradiție în producerea vinului, atestată documentar de peste 2.000 de ani. În ultimii 15 ani, sectorul viti-vinicol s-a consolidat prin investiții și sprijin financiar al statului român, dar și al Uniunii Europene, începand cu anul 2007.


Producția de vin din 2016 este estimată la 4 milioane de hectolitri, cu aproximativ 11% mai mare decât în anul 2015. Cea mai mare creștere a producției, de aproximativ 20 de procente este înregistrată în zona Moldovei, potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului.


În prezent compatrioții noștri consumă între 22-25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuți. Reducerea puterii de cumparare este principala cauză a scăderii consumului. Schimbări semnificative în ceea ce privește gusturilor românilor atunci când aleg vinul pe care sa îl consume nu au fost înregistrate, astfel ca 60% dintre ei preferă vinurile albe.


Consumul anual în Romania este de 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumatate din consumul țarilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri pe cap de locuitor.

 

Sursa: Agro-tv.ro