Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer și în 2022

Mulțumiți de producțiile obținute în 2021, fermierii din zona Moldovei au ales și în aceasta primavara hibrizii pe floarea-soarelui Pioneer. Performanța, acesta a fost principalul cuvânt comun descris de cei intervievați cu privire la motivele pentru care aleg an de an acești hibrizi. Pentru ca indiferent de impedimentele pe care le-au întâmpinat pe parcursul perioadei de vegetație, atunci când a sosit momentul recoltarii, dar și al comparației cu hibrizii altor companii, P64LE99 și P64LE25 au dovedit ca ofera producții stabile. Așa cum poate era de așteptat, majoritatea fermierilor campioni din anul 2021 au cultivat cei doi hibrizi, dar și hibrizi high oleici cum ar fi  P64HE118, P64HE133 și P64HE144. 

Doamna Jana Pastucenco din localitatea Foltești, județul Galați, alege și în aceasta primavara genetica Pioneer pentru cultura de floarea-soarelui. Anul trecut a devenit fermier campion datorita hibridului P64LE99 ți a obținut o producție de 4.300 kg/ha. În cadrul fermei sale, doamna Pastucenco lucreaza 270 ha, iar cultura de floarea-soarelui a ocupat 100 ha. “Floarea-soarelui a fost semănata dupa grâu, în data de 8 aprilie. Înainte de semanat, am aplicat 150 kg/ha îngrașamânt pe baza de azot, iar în vegetație am aplicat un îngrașamânt foliar. În funcție de sola, am erbicidat o data sau se doua ori și am aplicat un fungicid”, a declarat doamna Pastucenco.

Domnul Nicu Cepreaga este fermier în județul Neamț, localitatea Moldoveni, lucreaza 300 ha și ales anul trecut hibridul Pioneer P64HE144, care i-a oferit o producție de 4.200 kg/ha. “Anul trecut am avut 50 ha de floarea-soarelui, semanat dupa cultura de porumb. În primavara am fertilizat prin incorporare cu 250 kg/ha de îngrașamânt complex triplu 15, mai apoi, am aplicat la semanat nitrocalcar – 200 kg/ha. Dupa semanat am erbicidat, iar în faza de 10 frunze am aplicat un tratament. Am recoltat în luna septembrie și pot spune ca nu am avut probleme în cultura, am obținut o producție buna, de aceea aleg în continuare acest hibrid”, a precizat fermierul campion.

2021 a fost al doilea an în care reprezentații grupului de firme Moldova Farming au ales hibridul P64LE99. Domnul director tehnic Vlad Stamatin ne-a detaliat tehnologia aplicata în cadrul fermei Filipești, acolo unde producția medie obținuta pe 140 ha, oferita de acest hibrid a fost de 3.910 kg/ha.

“Grâul a fost cultura premergatoare, iar semanatul a avut loc în perioada 25-20 aprilie. Noi facem fertilizare de toamna pe baza cartarii agrochimice, astfel ca am aplicat doua produse pe baza de fosfor și potasiu, cu încorporare sub aratura, iar cantitatea a variat de la sola la sola, respectându-se necesitațile terenului conform cartarii agrochimice. La pregatirea patului nu am mai fertilizat, însa în vegetație, în stadiul de 8 frunze, am aplicat nitrocalcar – 150 kg/ha. Erbicidarea s-a efectuat cu Express plus un graminicid, am mai aplicat doua produse pe baza de bor, primul în stadiul de 6 frunze, al doilea la apariția butonului floral. Am administrat și fungicidul Tanos atunci cand plantele aveau 6 frunze. Aceasta a fost tehnologia, una convenționala, spunem noi. Am recoltat destul de târziu, la finalul lunii septembrie, asta și pentru ca am semanat târziu. În aceasta primavara, cca. 98% din suprafața destinata culturii de floarea-soarelui va fi semanata cu hibrizii de Pioneer”, a declarat Vlad Stamatin.

Fermierul Dan Strafuschi din localitatea Gramești, județul Suceava, a ales din nou hibridul P64LE99, motivul fiind dat de rezultatele bune obținute în anul 2021, respectiv 3.920 kg/ha. “Lucrez 130 ha, anul trecut am semanat 20 ha cu floarea-soarelui, respectiv cu hibridul P64LE99. Cultura premergatoare a fost porumbul, iar semanatul a avut loc între 10 și 15 aprilie aprilie. Fertilizarea de baza a constat în aplicarea îngrașamântului complex triplu 16, respectiv 250 kg/ha pe rând, la semanat. Apoi, la prașila, în stadiul de 6-8 frunze, am mai aplicat 200 kg de îngrașamânt complex 20.20.0. Am erbicidat cu Express și atunci când plantele avea cca. 50 înalțime am aplicat fungicidul Tanos® 50 WG. Al doilea tratament, pe baza de bor, l-am aplicat înainte de apariția butonului floral. În zona noastra nu avem probleme cu daunatorii, de aceea nu am aplicat nici tratament la samânța, nici vreun insecticid. Recoltatul a avut loc la începutul lunii octombrie și am fost foarte mulțumit. De aceea am ales același hibrid și, în principiu, cred ca voi aplica aceeași tehnologie, doar ca voi avea o suprafața mai mare”, a declarat domnul Strafuschi.

Și domnul Viorel Andronache din Varatic, județul Suceava, a fost mulțumit de producția pe care a obținut-o cu hibridul P64LE99, respectiv 3.660 kg/ha. Acesta lucreaza 80 ha, iar floarea-soarelui a avut anul trecut pe 50 ha. “A fost primul an când am semanat hibridul P64LE99, semanat dupa porumb. Am semanat între 7 și 10 aprilie, atunci am fertilizat cu îngrașamânt complex 20.20.0 – 300 kg/ha, iar atunci când floarea avea 15-20 cm, am erbicidat și am aplicat un insecticid, nu am aplicat nimic altceva culturii. Am recoltat în luna septembrie și am fost foarte mulțumit de producție, de aceea am ales același hibrid pentru ca în zona noastra s-a comportat foarte bine. Am avut și alți hibrizi pe parcele mai mici, însa am ramas doar cu LE99 pentru anul acesta”, a punctat domnul Andronache.

În fiecare an, compania Corteva Agriscience lanseaza produse noi, deci și în aceasta primavară cultivatorii de floarea-soarelui beneficiaza de noutați, iar doamna Maria Cîrja, Marketing Manager - Corteva Agriscience România și Moldova a declarat: “Știm cât de importanta este cultura de floarea-soarelui pentru fermierii din România, din acest motiv compania noastra vine an de an cu noi produse, care corespund necesitaților acestora. De exemplu, pentru acest an venim cu doi noi hibrizi, care aparțin de aceasta data tehnologiei Clearfield Plus. Este vorba despre P64LP170 și P64LP180, care sunt conversiile a doi hibrizi foarte cunoscuți, respectiv P64LE25 și P64LE99, doar ca acum fermierii au și posibilitatea sa îi aleaga pe cei cu toleranța la erbicidul Pulsar. Speram ca fiecare produs pe care noi îl comercializam sa aduc plus valoarea agricultorilor și agriculturii românești.”