În căutarea vinului perfect la Festivalul PROVINO Cluj-Napoca
În perioada 15 – 18 martie 2012 amatorii de vinuri de înaltă ţinută sunt aşteptaţi la prima ediţie a Festivalului PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie. Constituit ca un regal al vinului, evenimentul prezintă în inima oraşului Cluj-Napoca, în incinta Centrului de Expoziţii şi Conferinţe al Grand Hotel Napoca, peste 300 de tipuri de vin din România, Spania, Austria, Franţa.
Vinurile vor fi sărbătorite în cadrul Festivalului PROVINO atât cu ocazia celor zece sesiuni de degustări colective, la care sunt aşteptate peste 300 de persoane, cât şi la Serile exclusiviste Art, Wine & Gastronomy. La standurile amenajate în spaţiul de desfăşurare al evenimentului vor fi promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franţa (Vin de Vie), iar în cadrul sesiunilor de degustare participanţii vor putea savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regală – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) şi vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 şi Teorema). La serile HORECA şi Art, Wine & Gastronomy vedetele vor fi vinurile de la Vinarte (Castel Starmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Feteasca Regală şi Cuvee Vişan), Nomibo (Feteasca Neagră 2009, Tămâioasa 2011, Feteasca Albă 2011) şi Recaş (Cocoşul dintre Vii Muscat, Cocoşul dintre Vii Pinot Noir). De asemenea, invitaţii vor putea degusta vinuri din Spania, importate de Crama Borha precum Enate Chardonnay 234, Enate Crianza şi Siosy.
Evenimente exclusiviste, organizate în fiecare seară a Festivalului, Serile Art, Wine & Gastronomy oferă invitaţilor prilejul de petrecere a timpului liber într-un cadru rafinat. În prima seară a evenimentului bucătarii Grand Hotel Napoca vor oferi show-uri gastronomice, alături de degustarea de preparate culinare calde şi brânzeturi Five Continents. Seara de sâmbătă, 17 martie, este dedicată maestrului bucătar Dan Boerescu.
Pe lângă latura expoziţională şi de specialitate, Festivalul PROVINO îşi propune să atragă clujenii la o serie de evenimente mondene. PROVINO Party After Hours – Black & Wine Party este o petrecere inedită la care sunt aşteptaţi peste 200 de tineri amatori de distracţie. Expoziţia de vinuri se transformă de la ora 20.00, pentru vizitatorii celei de-a treia zi a PROVINO într-un loc cu muzică de calitate, asortată cu vinurile prezente la Festival. Participanţii trebuie să se prezinte la eveniment într-o ţinută de cocktail Black & Wine, în culorile vinului preferat. Amatorii de artă sunt şi ei aşteptaţi la Festivalul PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie la o expoziţie de lucrări ce poartă semnăturile tinerilor artişti clujeni.
Una dintre surprizele primei ediţii clujene a Festivalului PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie este degustarea de vinuri biodinamice importate din Franţa de Vin de Vie. „Vinurile alese cu multă atenţie provin în principal din domenii familiale şi din locuri ce şi-au spus cuvântul de-a lungul timpului. Însă cel mai important pentru noi este că vinurile alese sunt vinificate natural. Ceea ce este esenţial pentru noi e gustul şi emoţia pe care un vin le poate exprima”, susţin reprezentanţii Vin de Vie. Festivalul PROVINO – Vin. Artă.
Gastronomie aduce în premieră la Cluj-Napoca şi unele dintre cele mai noi producţii ale caselor de vinuri din ţară: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tămâioasa Românească 2011 sec fac parte din oferta Cramei Budureasca, Nomibo va prezenta în premieră vinurile roşii de calitate din rezerve Feteasca Neagră, Merlot şi Pinot Noir, stabilizate şi învechite 12 luni în baricuri de stejar românesc lucrate manual, dar şi Tămâioasa Românească, Feteasca Albă şi Chardonnay. De asemenea, vor fi prezentate şi Feteasca Neagră, din rezervele 2008 şi 2009 şi Tămâioasa Românescă din 2010 şi 2011, vinuri care se exportă în Antwerpen, Belgia. Crama Oprişor va lansa la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului PROVINO vinurile La Cetate, Tămâioasa Românească 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 şi Rusalca Albă 2011.
O surpriză la prima ediţie a Festivalului vine şi de la Iaşi, de unde Casa Gramma, pe lângă noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Fetească Regală şi Gramma Cuvee Vişan 2011, va aduce şi trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. Unul dintre cei mai cunoscuţi producători de vinuri, Jidvei, va prezenta în premieră la Festivalul PROVINO noua imagine a produselor din portofoliu. „Este o schimbare completă ce vrem să marcheze orientarea către un consumator educat în domeniul vinului, dar şi exigent din punct de vedere estetic”, a declarat Ioana Anghel, reprezentantul companiei Jidvei.
Pe lângă degustările de vinuri programate în cadrul evenimentului, participanţii la Festival vor avea oportunitatea de a se întâlni şi cu ocazia a trei manifestări de specialitate, unice pe piaţa locală.
- Concursul de vinuri oganizat de Vinul.ro va avea loc pe data de 15 martie. 12 participanţi, precum Crama Gaboiu, Cramele Recaş, Crame Oprişor, Crama Telna, Nomibo, Vie Vin Vânju Mare, Budureasca, Heinrig Distribution, Vinarte, Ritzi Consulting, Viti-Pomicola Sâmbureşti şi Domeniile Ostrov s-au înscris în competiţia pentru cel mai savuros vin. Decernarea premiilor va avea loc la în cadrul Serii HORECA. Scopul acestei întreceri a vinurilor, care se va desfăşura sub forma unei degustări „în orb” este de a oferi producătorilor un sprijin în crearea de vinuri de calitate;
- Concursul Naţional de Somelieri, etapa Transilvania va fi organizat pe 16 martie. Competiţia este deschisă tuturor specialiştilor din branşă, iar înscrierile se pot face până pe 15 martie la office@osr2011.ro. „Am hotărât să organizăm acest concurs deoarece ne propunem să aducem în peisajul vinului românesc o competiţie independentă, fără influenţe din partea vreunui jucător implicat în acest domeniu”, susţine Marian Timofti, preşedintele Ordinului Somelierilor din România 2011.
- Colocviul cu Ambasadorul Asociaţiei Somelierilor Europeni, Sergiu Nedelea, cu tema „Vânzarea vinului – strategii pe colţul mesei”. Printre speakeri se vor număra Cezar Ioan, editor Vinul.ro, Cristian Grigore, managerul Restaurantului Rossetya, Bucureşti şi Costel Cainamisir, directorul comercial al Vinarte. Evenimentul va fi urmat de o serie de discuţii libere.
Festivalul PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie se bucură încă de la prima apariţie pe piaţa clujeană de prezenţa unor producători de renume, a căror reputaţie depăşeşte graniţele ţării. Printre aceştia se numără JIDVEI, CRAMELE RECAS, MURFATLAR, CRAMA OPRISOR, VINARTE, GRAMMA, DOMENIILE BOIERU, BUDUREASCA, SAMBURESTI, NOMIBO, CRAMA TELNA, NACHBIL, DOMENIILE OSTROV, SENATOR WINE,CRAMELE PANCOTA importatori şi distribuitori de vinuri din Spania, Franta si Austria VITAL ACTIV, VIN DE VIE, CRAMA BORHA.
PROGRAMUL FESTIVALULUI PROVINO
Joi, 15 martie
9.00 – 14.00 - CONCURS Vinurile Primăverii, Organizat de Vinul.ro şi OSR 2011
14.00 – 14.30 - Ceremonia de deschidere oficială a Festivalului de Vin, Artă şi Gastronomie
14.30 – 15.30 - Degustarea vinurilor din Festival, networking şi discuţii libere la standurile expoziţionale.
15.30 – 17.00 - COLOCVIU cu Ambasadorul Asociaţiei Somelierilor Europeni Sergiu Nedelea „Vânzarea vinului – strategii pe colţul mesei”
17.00 – 19.00 - PROVINO Show
19.00 – 24.00 - Seara HoReCa – Art, Wine & Gastronomy. Decernarea premiilor Concursului Vinurile Pimăverii, Vinul.ro
Vineri, 16 martie
10.00 – 13.00 - CONCURSUL NAŢIONAL DE SOMELIERI, Etapa Transilvania
11.00 – 19.00 - Program de vizitare Expoziţia PROVINO
12.00 – 13.00 | 14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 Degustări colective
14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 - Show-uri Gastronomice oferite pe scenă de bucătarii GOOD FOOD si Restaurant TOKYO
Sâmbătă, 17 martie
11.00 – 19.00 - Program de vizitare Expoziţia PROVINO
12.00 – 13.00 | 14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 - Wine & Gastronomy – Degustări colective
10.00 – 16.00 - Şcoala Vinului
14.00 – 15.00 | 16.00 – 17.00 | 18.00 – 19.00 - Show-uri Gastronomice oferite de bucătarii Restaurantului TOKYO
20.00 – 24.00 - Art, Wine & Gastronomy – va găti pe bucătăria-scenă maestrul Dan Boerescu
20.00 – 24.00 - PROVINO After Hours – BLACK & WINE Party
Duminică, 18 martie
11.00 – 16.00 - Program de vizitare Expoziţia PROVINO
12.00 – 13.00 | 14.00 – 15.00 - Wine & Gastronomy – Degustări colective
14.00 – 16.00 - Show-uri Gastronomice oferite de Dan Boerescu şi Restaurant TOKYO
Prețul unui bilet pentru vizitatorii Festivalului este de 10 lei.
Festivalul PROVINO - Vin. Artă. Gastronomie este organizat de compania ABplus Events în colaborare cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România şi Organizaţia Somelierilor din România si cu sustinerea Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Partener oficial: Poiana Negri. Partener de eveniment: Grand Hotel Napoca. Parteneri gastronomici: Five Continents şi Metro. Parteneri de servicii: Iulius Mall şi Conti Grup. Parteneri: Vinul.ro, Millesime, Sergiu Nedea. Parteneri media: Good Food, Food&Bar Magazine, HORECA, HRB Expert, Magazinul Progresiv, Money Express, Casino Magazine şi Luxury. Parteneri locali: Realitatea TV Cluj, Ziua de Cluj, Radio ZU, AlonMedia, StudCard, Radio Transilvania, Monitorul de Cluj, Transilvania Businss, Infotrafic, Zile şi Nopţi, 24 Fun, Info Local, Hello, Qbox, Trilu Lilu, Tokyo Japanese Restaurant, Corso Cafe&Bistro, Opera Cafe, Pizza Rex, Restaurant Roana, Club My Way, After Eight Cocktail Club, Nobori şi Irish Music&Pub. Parteneri media – bloggeri: Bucatarescu.ro, provin.ro, Costăchel.ro, Punctulpevin.ro, Oenolog.org, Paharnicul.ro, Vinultău.wordpress.com, Cazancuvin.ro, Vinuldincluj.wordpress.com, Lucruribune.blogspot.com, fromgrapestowine.wordpress.com şi cipwine.blogspot.com. Parteneri media online: culinar.ro, calendarevenimente.ro, gastromedia.ro, promoafaceri.com, vinpremium.ro, vinuri-pe-net,ro, buzznews.ro, clon.ro, evenimenteincluj.ro, orasulcluj.ro, flipflop.ro, agroinfo.ro, vinescu.ro şi agriculturaromanesca.ro.
Informaţii detaliate despre program, invitaţi şi prezentări puteţi găsi şi pe site-ul oficial al evenimentului, www.cluj.provino.ro. De asemenea, ne puteţi urmări şi pe Facebook unde veţi găsi imagini şi impresii ale vizitatorilor la adresa www.facebook.com/provino.iasi.
Pentru mai multe detalii despre desfăşurarea şi evenimentele organizate în cadrul PROVINO, puteţi contacta directorul de eveniment, Oana Raclariu la numărul de telefon 0740.117.599.
16.03.2012