Fronturile de furajare

 Fronturile de furajare -  o importanță decisivă asupra vacilor

 

Majoritatea fermierilor români aleg fronturile de furajare pentru că așa au văzut in alte țări și vor și ei, sau pentru că pot bloca animalele fără a mai fugi după ele. Toate acestea duc de la sine la o problemă gravă.                                                                            

   Alegerea frontului de furajare la proiectarea unui grajhd este o treabă importantă. Frontul de furajare trebuie să-i asigure vacii un acces ușor la mâncare. Furajul trebuie să fie la înălţimea dreapta faţă de la poziţia vacii.

 

Următoarele măsurători sunt importante:

a. jgheab de mâncare 10-15 cm inaltă decât poziţia vacii;

b. delimitare jgeab, front de furajare 55 - 60 cm de la podea

c. Spațiul dintre locul fonturilor de furajare (tip european), până la aproximativ 90 de cm.

 

Prin inălțarea jgheabului de mâncare cu aproximativ 10 cm mai sus de vacă putem preveni  depărtarea ușoară a picioarelor din membrul toracic, care se deformează in timpul furajării datorită nevoiei de alimentare, ea se impinge pur și simplu inainte și se crează și așa numita  poziţie franceză.

Această problemă a departării ușoare apicioarelor din față crează adesea și șchiopături .

Noi, artunci când alegem un front de furajare trebuie să avem in vedere următoarele:

- animalele să aibe acces ușor la front;

- in momentul furajării animalul să nu fie derajat de altul;

- și ieșirea rapidă, fără blocări ale capului, care va face animalul să nu frecventeze frotnul atât de des;

- să permită la nevoie contenționarea vacilor pentru diferite controale.