Laboratorul deschis la Iasi pentru expertiza, certificarea si controlul organismelor modificate gene

 

 

        Intr-un laborator de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad Iasi, unic in Moldova, cercetatorii verifica organismele modificate genetic

 

       Laboratorul deschis la Iasi pentru expertiza, certificarea si controlul organismelor modificate genetic si a produselor agro-alimentare obtinute din acestea este unic in zona Moldovei. 

          O echipa de specialisti coordonata de domnul profesor doctor Constantin Leonte, decan a Facultatii de Agricultura, verifica cu o aparatura de ultima generatie alimentele pe care iesenii le pun pe masa. „Aspectele legate de hrana si alimentatie sunt un domeniu prioritar al politicii Uniunii Europene. Romania trebuie sa adopte standardele impuse de aceasta privind calitatea si siguranta alimentelor. Se doreste sa existe o permanenta monitorizare a tuturor alimentelor si ingredientelor alimentare pe intregul traseu pe care il parcurg de la ferma pana la consumator, pentru a putea interveni in caz de necesitate“, explica specialistul Constantin Leonte.                     

        Conform politicilor comunitare, in fiecare  tara se impune organizarea si dotarea unor laboratoare care sa corespunda standardelor europene si care sa fie acreditate pentru expertizare, control si certificare. 

        „Noi, in laborator, putem verifica atat organismele modificate genetic, cat si produsele alimentare care rezulta din acestea. Investitia este oricum una viabila. In cazul in care sunt interzise aceste organisme vom verifica piata pentru existenta acestora si daca nu vor fi interzise le vom analiza“, explica domnul profesor doctor Constantin Leonte.

       Ca dotari, laboratorul din Agronomie este peste nivelul laboratoarelor similare din Germania.

 „Ca aparatura suntem peste ei. Acum trebuie sa dezvoltam resursa umana pentru lucrul cu astfel de aparate. De aceea, oamenii care lucreaza acolo sunt specializati în Germania, Anglia, Franta sau Spania“, explica domnul profesor doctor Constantin Leonte.

            De altfel, domnul profesor doctor Constantin Leonte  este si unul dintre sustinatorii modificarii genetice. „Cum sa fie riscuri daca organismele modificate genetic exista de la inceputul lumii? Transformarea a avut loc permanent, doar ca nu a intervenit omul. Acum are capacitatea sa intervina. Modificarea ADN-ului unei plante este, în opinia mea, o tehnologie care va scapa lumea de foame. În acest moment nimeni nu poate face aprecieri asupra sanatatii umane. Pentru a realiza acest lucru ar trebui efectuate studii macar asupra unei generatii de consumatori“, sustine domnul decanul al Facultatii de Agricultura. 

          Specialistii din cadrul laboratorului pot analiza, in prezent, daca produsele sunt modificate genetic sau nu. Acestia pot veni si in ajutorul fermierilor care vor sa stie daca semintele pe care le utilizeaza sunt de calitate. Cu toate acestea, in prezent costul unei astfel de analize este foarte ridicat, reactivii folositi fiind foarte scumpi. 

         Istoricul plantelor modificate 

           Organisme modificate genetic au fost cultivate pentru prima data in anul 1992, in China. Oficial, data recunoscuta pentru cultivarea acestora in Asia este anul 1996. In Statele Unite ale Americii prima data au fost cultivate în 1994 tomate modificate genetic. Acestea au fost plante ale caror fructe au devenit mai rezistente la transport si pastrare cu ajutorul unei gene translatate de la un peste din apele Marii Nordului, foarte rezistent la frig. In prezent plante cu imbunatatiri genetice sunt cultivate in peste 25 de state. Conform domnului profesor doctor Constantin Leonte, in anul 2007 peste 70% din toate alimentele procesate în Statele Unite ale Americii contineau soia modificata genetic.

 

Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Analizeaza_alimentele_periculoase_0_644935819.html

 

                                                                                                                 Autor: Valentin V Albu