Opiniile fermierilor cu privire la hibrizii comercializați de compania Rapool: DALTON și SHREK
Fermierii aleg RAPOOL
Opiniile fermierilor cu privire la hibrizii comercializati de compania Rapool. Aceștia sunt multumiți de performanța și calitatea producției.
Dr. Ing. MIHAI BUDAI, SC ROMINA AGRO SRL, Diosig, Bihor, 3300 ha
Platforma rapiță - 12 companii, 66 de hibrizi
Dalton- locul II - 5.920 kg STAS/ hectar.
Hibrid semitardiv, cu o dezvoltare viguroasă din toamnă, colet puternic cu acumulare foarte bună de substanțe de rezervă și zaharuri, ceea ce îi conferă o rezistență mărită la gerurile puternice de peste iarnă. Vigoarea sporită după răsărire îl face pretabil la semănatul întârziat- sfârșit de septembrie, obligatoriu regulator de creștere în toamnă datorită dezvoltării luxuriante. Ramificare puternică de la bază(sunt suficiente 40 b.g./mp), număr mare de silicve, producții foarte bune și constante. Rezistență mare la Phoma și toleranță bună la bolile foliare, ale tulpinei și silicvelor( Putregaiul alb, Alternarioza, Putregai cenușiu si Cilindrosporioza). Silicvele sunt ferme, nedehiscente până la recoltare, scuturare redusă chiar la intemperii. Potențial de producție excelent, răspunde foarte bine la cantități mărite de îngrășăminte chimice. Promite!
ȘERBAN GHEORGHE, AGRO GMBH, Mangalia, Constanța, 6.000 Hectare
Datorită faptului că eu cultiv de mulți ani genetica Rapool am încercat pe o suprafață mai mare de tesatare în campania 2015/2016 hibridul DALTON despre care am auzit foarte multe lucruri interesante din punct de vedere agronomic. Am semănat 50 b.g./mp cu o distanță între rânduri de 12,5 cm. Cel mai important aspect în cultura rapiței o reprezintă pregătirea terenului, ceea ce am și făcut. Am aplicat o tehnologie de cultură relativ simplă și am obținut o producție de 4.986 kg/ha. Genetica germană mi-a îndeplinit așteptările de fiecare dată când am cultivat rapiță Rapool.
ING. RADU JOLȚA, SC VESTAGRAR SRL, Marghita, Bihor, 3.700 hectare, 5.912 kg/ha.
Ca regulă generală pentru ferma mea, se seamănă întotdeauna rapiță după grâu, după care arăm terenul. Ca fertilizare în toamnă folosim complexe 15:15:15 în cantitate de 200 kg/ha. Semănatul la începutul lunii septembrie. Un aspect foarte important este fertilizarea cu Bor când rapița este la 4-5 frunze, tratamentul cu Caramba Turbo pentru a opri dezvoltarea și apariția tulpinii în toamnă, plus tratamentele pe care le facem în cazul în care sămânța este tratată cu insecticid, facem 2 chiar 3 tratamente de răsărire până când rapița ajunge la 4-6 frunze. Semănăm 40 m.g./mp, întotdeauna erbicidăm în toamnă cu Salsa pentru buruieni dicotiledonate și ceva pentru monocotiledonate.
Ca feritilizare folosim la începutul lunii martie nitrocalcarul în cantitate de 200kg/ha și când începe alungirea tijei florale folosim Sulfammo. În primăvară este foarte important tratamentul pentru Ceuthorhynchus. Este de asemenea foarte important tratamentul pentru combaterea bolilor precum Sclerotinia, Alternaria în cazul în care acestea apar. Pe baza acestei tehnologii am obținut cu hibridul SHREK de compania Rapool o producție de 5.913 kg/ha. O producție care îți aduce profit destul de mare în fermă.
CRISTINA DRĂGHICI, II DRAGHICI MIRCEA, Crevedia, Dâmbovița, 900 ha
Am încercat hibridul INSPIRATION de la cumpărarea Rapool Ring, după ce în urmă cu un an am avut rezultate bune cu hibridul VISBY în zona Crevedia, Dambovița. Media realizată pe suprafață de 250 ha a fost de 4.000 kg/ha. Anul acesta continui cu hibridul INSPIRATION pe o suprafață mai mare și încerc și noul hibrid DALTON.
Pentru detalii suplimentare despre hibrizii Rapool România: mihaela.radu@saaten-union.ro