Opiniile fermierilor cu privire la hibrizii comercializați de compania Rapool: Sherpa și Visby
Fermierii aleg RAPOOL
Opiniile fermierilor cu privire la hibrizii comercializati de compania Rapool. Aceștia sunt multumiți de performanța și calitatea producției.
Anca Moldovan, SC AGROPREST SRL, suprafata 2000 ha, Reghin, Jud. Mureș
''Cultivam rapiță pe o suprafață de 500 ha. Am încercat în anul 2013 hibrizii de rapiță SHERPA și VISBY, obținând o producție de 4000kg/ha. Ne-am decis să continuăm cu hibrizii RAPOOL doar că noi mizăm pe profit maxim în cultura de rapiță. Recomandăm cu încredere hibrizii RAPOOL tuturor fermierilor care vor să cultive rapiță și să obțină producții mari. Am găsit în portofoliul acestei companii toate tipurile de hibrizi care am avut nevoie, adică și mai rustici, și mai potriviți pentru tehnologie intensivă, timpurii, tardivi dar și cu un conținut mare de ulei.''
Administrator Șerban Gheorghe, SC AGRO GMBH SRL, suprafața de 6000 ha, Mangalia, Jud. Constanța
''Am descoperit VISBY în Germania în anul 2009, urmând să îl cultiv în 2010 în ferma mea din România deoarece am fost impresionat de stabilitatea, puterea de ramificare si dimensiunile silicvelor, dar mai ales de uniformitatea culturii.
După recoltare am întrebat prietenii din Germania despre VISBY si aceștia mi-au spus că fac constant peste 4500kg/ha în mod constant. Chiar daca la majoritatea hibrizilor de rapiță depășesc producția de 4000 kg/ha, frumusețea lanurilor de VISBY din Germania m-au determinat să cultiv VISBY în România. Așa cum am spus în anul 2010 am adus sămânța din Germania și am experimentat-o pe aproximativ 200 de hectare, realizând o producție similară cu colegii mei din Germania, 4300 kg/ha. Am observat că ramifică foarte bine, uniformitate perfectă și o rezistență mare la iernare. În 2012 am descoperit hibridul SHERPA și având mare încredere în hibrizii RAPOOL am remănat cea mai mare suprafață cu SHERPA, dar fără să abandonez VISBY. Hibrizii care an de an se apropie de 4500-5500 kg/ha. Este adevărat că pentru a obține aceste producții, presupune o tehnologie corectă, mai ales pentru pregătirea terenului și semănat. De asemenea am acordat o mare grijă începând cu răsărirea și până la recoltare. Se acordă o mare atenție îmburuienării; am aplicat un tratament preemergent pe bază de dimetaclor și clomazone și nutriție realizată în etapele de dezvoltare ale plantelor. În campania 2014-2015 am folosit graminicid pe bază de propaquizafop; 70kg/ha în total înainte de semănat, 100-120kg s.a. N/ha fracționat și 2 tratamente cu fungicid pe bază de tebuconazol 0.5l/ha în primă fază, apoi produs comercial pe bază de metconazol și mepiquat clorură 1.0 l/ha în a doua fază. Am acordat o atenție deosebită insectelor, odată cu temperatura de 5 grade in sol. Primăvara 0.5 litri de produs comercial pe bază de tebuconazol, în primăvară devreme iar 1 litru tot de produs comercial pe bază de tebuconazol la înflorire deplină. Cu această tehnologie am obținut la hibridul SHERPA peste 5000kg/ha.''
PATCAS EMIL DĂNUȚ- SC UNIREA SA TIREAM, suprafața de 300ha, Tiream, Jud. Satu Mare
''Am cultivat 56 de hectare cu VISBY, dar am încercat și un alt hibrid de renume din piață doar pe o suprafață de 6 hectare. La VISBY am obținut o producție de 3.700 kg/ha. Pe unele parcele am obținut și peste 4.000 kg/ha. Din anul 2011 cultiv acest hibrid și sunt extrem de mulțumit de acesta și de aceea mă declar fan al companiei RAPOOL.
Am încercat foarte mulți hibrizi de pe piață doar ca am constatat că doar VISBY se potrivește pentru ferma mea, fiind singurul hibrid din piață care are stabilitate și producții de top. Tehnologia a fost relativ simplă și anume, în toamnă: Arătură+2discuri+3 tăvălugi, Sulfammo-100kg/ha, Complex 20:20:20-100kg/ha, iar în primăvară: N+microfertil-100kg/ha, Topsin+Faster- în luna Martie, Priori Xtra+ microfertilizant - în luna Aprilie, Insecticid Proteus 0.6l/ha.''
Inginer ALEXU MOLODOI, SC ALMOS AGRONOM SRL, suprafața de 4000ha, Secuieni, Jud. Neamț
''În cadrul societății noastre de 4.000 ha, anual semănăm între 1000ha de rapiță de toamnă. Flolosim 2 tehnologii de semănat, clasic- între 12.5 cm între rânduri, iar cealaltă la 45 cm între rânduri. Am fost foarte încântat de hibridul Visby care s-a comportat foarte bine la tehnologia din vest semănând la 45 cm între rânduri și având o densitate de 30-35 plante/mp cu ramificare foarte puternică, număr mare de silicve pe plantă, bună rezistență la scuturare, obținând constant an de an producții de peste 4000kg/ha.
După părerea mea foarte mulți fermieri tratează planta de rapiță ca pe o buruiană. Dacă investești în tehnologie cu genetica firmei RAPOOL obții producții constante și dev ii performant.''
PĂSTRĂV IONUȚ, SC LV AGRO SRL, Fântâna Mare, Suceava, suprafață de 15- Hectare
''Cultiv hibridul SHERPA al companiei Rapool anual. Anul acesta l-am cultivat pe o suprafață de 200 hectare și am observat că are o rezistență bună la iernare si regenerare. Este un hibrid rezistent la cădere și un alt avantaj enorm este potențial mare de producție, 5.100kg/ha. Sunt mulțumit de hibrizii de rapiță Rapool, de aceea anul acesta am mărit suprafața de aproape 400 de hectare.''
ING. TÂRZIU VASILE- SC AGROBILAN CENAD SRL, suprafața de 2000ha, Cenad, Jud. Timiș
''Cultiv 3 hibrizi de rapiță ai companiei RAPOOL. Mi-am câștigat încrederea în această genetică după ce m-am convins timp de 3 campanii agricolecă indiferent de condițiile climatice, genetica RAPOOL a excelat de fiecare dată, făcând diferența.
Ma declar foarte mulțumit de producțiile obținute la toti hibrizii pe care i-am cultivat.''
Admistrator DAN ROGOJINARU, SC AGRODIA SRL/ suprafața de 600 hectare, Mihăilești, Jud. Olt
''Cultiv 150 de hectare numai cu rapiță, dintre care 80 de hectare sunt destinate companiei RAPOOL și anume: 40 de hectare VISBY si 40 hectare SHERPA. În anul 2015, fiind un an foarte bun am obținut o producție de 3.650 kg/ha și 3.600 kg/ha la SHERPA.
Ținând cont de producțiile realizate, anul următor realizate, anul următor o să măresc suprafața cultivată cu hibrizii RAPOOL.''
Administrator ANCA ADRIAN GHEORGHE- SC AGROVITIS VINIFERA SRL/ suprafața de 600 hectare, Diosig, Jud. Bihor
''Semănat în data de 17 Septembrie după grâu.
Arătura închisă cu combinator multiplex + încorporare erbicid în toamnă Butisan preemergent.
În toamnă complex 15:15:15- 200kg/ha, Caramba Turbo+ Insecticid.
În 3 Martie am aplicat 250 kg cu 25% N și 45% S.
La apariția sistemului florar, dat insecticid sistemic și am obținut cu VISBY 4.300 kg/ha.''
FEMI SUAT- IF FEMI SUAT AMZAREA, Constanța, 600 hectare
''Hibrizii de rapiță Rapool mi-au plăcut încă de când au intrat pe piața din România. Am fost printre primii fermieri care au semănat hibrizi de rapiță Rapool și continui să o fac deoarece mi-au demonstrat că au stabilitate și producții de top.
În anul agricol 2015/2016 am decis să merg cu doi hibrizi: INSPIRATION cultivat pe 40 hectare și SHERPA cultivat pe 100 de hectare care se pretează foarte bine pentru solurile mele.
Producția medie a fost de 5.020 kg/ha. Concluzie: orice hibrid de la Rapool pe care l-am încercat în decursul anilor, am avut satisfacții și tot timpul recomand hibrizii de la RAPOOL( în special SHERPA, hibrid ce îl cultiv de când a aparut pe piata din România), celor care mă întreabă ce rapiță am în cultură. ''
ADMINISTRATOR CRISTINA NICULAIȚĂ, SC AGRO NICULA SRL, suprafata 500 ha, Sag, Jud. Timiș
Din suprafața totală a fermei, 100 de hectare sunt destinate culturii de rapiță. Aceste 100 de ha sunt acoperite cu hibrizii INSPIRATION și VISBY de la compania RAPOOL. Am rămas plăcut impresionată de vigurozitatea acestor hibrizi atât în toamna cat si in primavara, după reluarea în vegetație. Sunt extrem de mulțumita de producțiile obținute și recomand cu sinceritate să încercați genetica performantă cum este cea a companiei germane RAPOOL.
ING. FLORIN PARVA SC AGROINTER ȚIGĂNEȘTI SRL, suprafața de 3000 ha, ferma Vitănești, Tigănești, Jud. Teleorman
Colaborez cu firma RAPOOL, încă de la apariția acesteia în România, în anul 2012. În primii doi ani, colaborarea s-a ridicat doar la nivelul de testare, dat fiind că firma era nouă pe piața românească, iar hibrizii săi de rapiță erau necunoscuți. Deși era o firmă nouă pe piața românească, am rămas plăcut impresionat de genetica RAPOOL, ce părea că se diferențiază față de cea prezentă în România. Hibrizi precum VISBY, COMPASS, SHERPA, INSPIRATION, s-au evidențiat prin producții excelente, cu care sincer nu prea eram obișnuit. Dintre toti hibrizii enumerați, în mod special m-a inpresionat hibridul INSPIRATION, atat prin producțiile realizate, cat si prin rezistenta la iernare si rezistenta la scuturare.
În 2014 hibridul INSPIRATION, a ocupat o suprafata de 100 ha în ferma noastră, producțiile situându-se între 5000 si 5200 kg/ha. Rezultatele mai mult decât mulțumitoare, au făcut ca anul următor suprafața destinată lui INSPIRATION să crească la 240 ha, din totalul de 600 cultivate cu rapiță. Aș putea spune ca am fost ,,inspirat,, prin alegerea hibridului menționat mai sus. Însă, sub toată acestă alegere, stă genetica de top mondial, ce cu siguranță își va arăta pe piața românească în scurt timp, așa cum se întampla în restul Europei.
DRĂGHICI CRISTINA, II DRAGHICI MIRCEA, Crevedia, Dâmbovița, 900 ha
Am încercat hibridul INSPIRATION de la cumpărarea RAPOOL RING, după ce în urmă cu un an am avut rezultate bune cu hibridul VISBY în zona Crevedia, Dambovița. Media realizată pe suprafață de 250 ha a fost de 4.000 kg/ha. Anul acesta continui cu hibridul INSPIRATION pe o suprafață mai mare si incerc si noul hibrid DALTON.
ADMINISTRATOR MERLAN ANDREI, II MERLAN ANDREI, suprafata de 280 ha, Scânteia, Jud. Ialomița
Cultiv în ferma mea de mai multă vreme hibrizii de rapiță RAPOOL încă de la apariția lor pe piață. Anul acesta agricol am avut o suprafață de 120 ha disponibilă pentru cultura de rapiță din care 60 de hectare au fost semănate cu hibridul SHERPA și 60 ha cu hibridul VERITAS CL, hibrizi de la care aștept o producție de 4.000kg/ha. Voi cultiva în continuare hibrizii de rapiță RAPOOL pentru că sunt stabili și au un potențial mare de producție.
Pentru detalii suplimentare despre hibrizii Rapool România: mihaela.radu@saaten-union.ro