Perspective privind ameliorarea calitatii la porumb (Zea mays L.)

Regulamentul Comisiei Europeene privind utilizarea bioenergiei pana la 20% din total a reorientat programele de ameliorare a plantelor, spre calitatea acestora. In alte cuvinte este impetuos necesar sa obtinem o ''calitate'' mai buna. 

In acest sens, imbunatatirea calitatii hibrizilor de porumb, utilizati in productia de biogas, trebuie sa se orienteze spre crearea de noi varietati privind compenentele de productie. Asadar, vom prezenta succint obiectivele de interes pentru ameliorarea calitatii la porumb.

Multi cercetatori, printre care fiziologii, geneticienii si amelioratorii, sunt preocupati, pe langa imbunatatirea capacitatii de productie, si de calitatea plantelor de porumb (componentele partii epigee a plantei). Din punct de vedere economic intereseaza productia de proteina la hectar si procentul de proteina al hibrizilor. Cercetarile derulate pe parcurursul ultimilor 55 de ani in aceasta directie, au evidentiat ca procentul de proteina din bob poate ajunge de la 10.8% pana la aproape 20%, iar cel de grasimi de la 4.7% pana la 15%. 

Sporirea cantitatii totale de proteina la porumb este o cerinta greu de realizat si nu rezolva in totalitate obiectivul calitatii, intru-cat componentele calitatii sunt compleze, poligenice si intervin prin destabilizarea hibrizilor privind sensibilitatea la diferiti agenti patogeni sau chiar a plasticitatii ecologice mai restranse. Se urmareste sporirea cariopselor de porumb in lizina si triptofan, aminoacizi esentiali corpului uman in special. 

Se stie ca bobul de porumb are doua tipuri de proteine: zeina (component proteic prezent in endosperm si fara aminoacizi esentiali) si gluteina, globulina, albumina (component proteic prezent in endosperm si embrion, cu aminoacizi esentiali). Aceasta din urma grupa contine lizina si triptofanul (1.6  respectiv 0.5/100g proteina).Toate incercarile de crestere a acestor doi aminoacizi au soldat cu cresterea continutului in zeina si nu al lizinei, triptofanului sau altor aminoacizi esentiali. 

Anul 1965 este anul revolutiei in privinta calitatii cariopselor de porumb, in sensul ca la Universitatea din Purdue, in Statele Unite ale Americii, s-au descoperit genele mutante opaque2 si floury2 care controleaza reducerea zeinei de la 54%  pana la circa 25%, si majorarea continutului de lizina de la 1.6 la 3.7g/100g proteina. continutul de triptofan a crescut de la 0.3 pana la 0.8g/100g proteina. Drept consecinta, valoarea porumbului a crescut de 2-3 ori si totodata obiectivul de ameliorare a fost indeplinit. Rezultatele experimentale dupa descoperirea genelor mutante mentionate mai sus au avut drept concesinta sensibilizarea plantelor de porumb la factorii de mediu, reducerea capacitatii de productie, scade rezistenta la agentul patogen raspunzator pentru fuzarioza si alte boli; de asemeni, scade facultatea germinativa a semintelor, etc.

Asadar, calitatea reprezinta poate cel mai important obiectiv de ameliorare a porumbului. Noii hibrizi de porumb creati trebuie sa fie din ce in ce mai buni in aceasta privinta. Calitatea va deveni un aspect comercial foarte important, care va avea rezultate prin cresterea suprafetelor cultivate cu hibrizii de porumb cei mai calitativi, dar nu in ultimul rand si productivi. 

Avand utilizari multiple in alimentatia umana si a animalelor, suprafete mari vor fi destinate acestor doua aspecte; dar, interesant de urmat cursul suprafetelor cultivate cu porumb, este faptul ca aceasta a devenit cea de a doua planta cultivata pe glob dupa grau. Utilizarea in domeniul industriei si prelucrarii materialelor, va cere pietei cantitati importante de porumb, pentru productia de biogas, alcool, proteina si altele.

Decembrie, 2011

Lucian-Ciprian MELUT