Porcii din gospodării pot fi comercializați în continuare în apropierea Crăciunului

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că porcii crescuți în gospodării pot fi sacrificați și comercializați înainte de Crăciun. Această decizie a fost luată pentru a susține creșterea tradițională a porcilor în mediul rural și pentru a veni în sprijinul proprietarilor de porci.


În conformitate cu comunicatul ANSVSA, creșterea, sacrificarea și comercializarea porcilor din gospodăriile țărănești nu va fi interzisă. Cu toate acestea, există o condiție importantă: un medic veterinar de liberă practică imputernicit de DSVSA județene trebuie să completeze o fișă de examinare clinică pentru a certifica starea de sănătate a animalului respectiv. De asemenea, porcul trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

 

Această prevedere a fost introdusă pentru a asigura că animalele care urmează a fi comercializate sunt sănătoase și pentru a preveni răspândirea virusului PPA (Pesta Porcină Africană).

 

Decizia ANSVSA de a permite continuarea sacrificării și comercializării porcilor din gospodării în preajma sărbătorilor de iarnă a venit în urma unei întâlniri pe care ministrul agriculturii, Florin Barbu, a avut-o cu reprezentanții ANSVSA pentru a clarifica aspectele privind aplicarea Legii nr. 122/2023 referitoare la porcii din gospodării.

 

Sursa poza: www.shop5105.icaibathinda.org