Sindromul capului umflat la puiul de carne

 Sindromul capului umflat la puiul de carne

Etiologie. Boala este multifactoriala. Se bazeaza pe depresia imunitara data de diverse boli, cum ar fi Bursita infectioasa, sau Micoplasmoza aviara etc. , dupa care, expunerea la un virus respirator, de genul  Bronsita Infectioasa, Pseudopesta Aviara, apoi suprainfectarea cu E. coli care produce celulita tesuturilor inconjuratoare ochilor. Ca agent declansator al Sindromului capului umflat la puiul de carne este acceptat si un pneumovirus ce produce rinotraheita curcilor (TRT =sindrom Traheita-Rinotraheita), responsabil de traheite si sinuzite la curci si sindromul capului umflat la pasarile de reproductie, rase grele.

Raspandire. Apare in zone cu densitate mare a fermelor de pui de carne, in special in sezonul rece.Mortalitatea poate afecta intre 10 si pana la 20% din efectiv. Septicemiile si aerosaculitele ulterioare produse maresc rata de mortalitate cu inca 20% printre supravietuitorii bolii acute.

Transmitere. Indirect prin intermediul apei de baut, a asternutului si direct  de la o pasare la alta pe cale aerogena. Bacteriile oportuniste de genul E.coli si Ornithobacterium rhinotracheale produc cel putin jumatate din paguba economica.

Simptome. Sindromul se declanseaza rapid si se manifecta la circa 10% din efectiv la varsta de 14-30 de zile prin lacrimare si conjunctivita cu evolutie spre edem periorbital .

Patologia. Exudatul vascos si sero-purulent, acumulat subcutan, devine cazeos in cazurile de cronicizare. Se produce hiperemie traheala si congestie pulmonara. Cazurile cronice prezinta aerosaculita, perihepatita si peritonita cazeoasa. Pot sa apara si atrofia bursei titpice unor infectii anterioare cu virusuri respiratorii.

Diagnostic. Simtomele clinice sunt concludente iar erologia efectivului da date suplimentare, insa trebuie identificati agentii patogeni atat primari cat si secundari !

Tratament. Antibioticele solubile in apa opresc, atat cat sunt administrate evolutia mortalitatii; dupa intreruperea tratamentului, pierderile repapar. Folosirea nejustificata a antibioticelor, mai ales fara o antibiograma si o perioada prea lunga, poate duce la antibiorezistenta pregnanta a agentilor patogeni. Folosirea vitaminelor pentru fortificarea luptei nespecifice a organismului cu boala.

Prevenirea: Clorinarea apei la 2 ppm cu produse de genul : Germostop L (clorhexidina digluconat), sau Clorom (comprimare cu clor activ) si instalarea, acolo unde nu sunt, a sistemelor de adapare in sistem inchis, cu picuratori. Se vor evita curentii de aer reci care ajung direct pe pui . Se vor face dezinfectii complete periodice, in sistem "totul plin - totul gol" - vezi dezinfectia halelor -. pasarile de reproductie se vor vaccina cu un vaccin cu pneumovirus, insa vaccinul nu are efect fara coroborarea cu celelalte masuri profilactice.

 

Sursa: Ghidul bolilor la pasari, Simon M. Shane

Autor, dr. Marian Anghel