Va prezentam omul care s-a incapatanat sa infrunte singur desertul (Video)
Citind acest articol am fost impresionat cat de importantanta este agricultura pentru unii oameni, desi ar trebui sa fie in egala masura pentru toata omenirea, deoarece agricultura este sursa obligatorie de hrana. Am zis ca acesti oameni pe langa faptul ca ar trebui respectati pentru pasiunea lor, sa fie chiar admirati de noi ceilalti. Am zis ca acest om poate fi un exemplu si pentru noi, agricultori sau simpli pasionati de agricultura din Romania. Merita sa vizionati materialul video integral.
Yacouba Sawadogo, un fermier simplu din Burkina Faso o regiune din Africa , a reusit cu o metoda foarte simpla si ieftina : sa reinverzeasca o zona desertica. In urma agriculturii excesive, a pasunatului intensiv si a exploziei demografice, o regiune africana s-a transformat in desert, pe care barbatul a reusit insa , dupa multi ani ,sa o readuca la viata. Folosind cateva mijloace banale, un tarnacop, o lopata, seminte, compost si cu foarte multa munca si pasiune.
Cele cateva organizatii de specialitate chemate sa rezolve problema desertificarii nu au reusit sa readuca vegetatia la viata, asa că Yacouba a renuntat sa mai caute ajutor din afara, ocupându-se singur de o regiune destul de extinsa din regiunea Sahel. În anii 80, cand si-a început epopeea, cei din comunitate considerau ca metodele folosite de fermier erau neobisnuite si doar dupa ce eforturile lui au inceput sa dea roade, au fost nevoiti să-i recunoasca meritele. Yacouba nu a reusit doar să reinverzeasca circa 12 hectare de desert, plantand peste 60 de specii de copaci, ci si sa resusciteze o tehnica agricola straveche, numita zai. Aceasta din urma, extrem de simpla si de ieftina, presupune sadirea manuală a seminţelor de copaci, mei sau sorg in cuiburi umplute apoi cu compost. Aceste cuiburi asimileaza apa in sezonul ploios, astfel incat plantele pot rezista si in sezonul secetos. Zai mai spune ca, in ciuda practicilor locale, pregatirea pamantului se face in sezonul secetos, idee ridiculizata iniţial de comunitate.
Mark Todd a realizat un documentar despre Yacouba Sawadogo, The Man Who Stopped the Desert (2010), in care prezinta povestea fermierului care a reusit sa salveze o regiune intreaga, ajutand mii de agricultori. Filmul a atras numeroase reactii, in urma carora, cu ajutorul Oxfam Africa, Yacouaba a primit donatii, cu ajutorul carora implementeaza acum folosirea unor diguri de piatra, care sa incetineasca scurgerile de apa, astfel incat sa se poata inflitra mai bine în sol.
Cu toate acestea, Yacouba are de infruntat alte dificultati: in ultimii ani, un proiect de dezvoltare a acaparat marte parte din padurea pe care fermierul s-a straduit s-o puna pe picioare, pe acest teren fiind construite case. Tocmai de aceea, in prezent, barbatul incearca sa stranga 20.0000 de dolari, pentru a putea recupera integral padurea.
Sursa text : Totb
Sursa imagini : OddityCentral
Autor : Ing. Valentin Albu